Митничари задържаха 240 опаковки контрабандни ветеринарни лекарства на МП Малко Търново, съобщават от Агенция "Митници".

Недекларираните лекарствени средства са открити при проверка на влизащ в страната от Турция микробус, управляван от българин.

Шофьорът и всички петима пътници в микробуса са заявили, че не внасят нищо за деклариране, но при последвалата проверка, митничарите откриват между багажа на пътниците четири кашона, съдържащи общо 240 фабрични опаковки с три различни вида лекарствени препарати за ветеринаринарномедицинска употреба. Върху всички опаковки има обозначения, че са предназначени за лечение на птици.

Установено е, че лекарствените препарати са собственост на шофьора на микробуса. Срещу него е съставен акт.

Това е трети случай на задържани контрабандни лекарствени средства на МП Малко Търново през последните дни.

Други 13 опаковки с инжекционни системи - писалки с хормон на растежа "Genotropin" са открити в багажа на влизащи в страната двама пътници през месец октомври.

В първия случай, 7 опаковки "Genotropin" са били укрити в найлонова торба, поставена вътре в кутия с прах за пране в багажа на турски гражданин, пътуващ с автобус.

Други 6 опаковки "Genotropin" са открити на дъното на чанта с хранителни продукти на полски гражданин, пътуващ с лек автомобил.

Контрабандните лекарствени средства са иззети. Срещу нарушителите са съставени актове.