Инспектори от отдел "Борба с наркотрафика" на Митница Русе задържаха 12 бутилки с газ фреон, пренасян нелегално към страна от ЕС.

Опасният товар е открит на 3-и срещу 4-и през нощта, при проверка на излизащ от страната микробус-платформа, който е натоварен с друг празен пътнически микробус, качен на платформата.

Шофьорът заявил, че пътува празен, за да закара микробуса към страна от Западна Европа. Митнически инспектор преценил риска и насочил превозното средство към рентген за сканиране и проверка.

Намерени са 7 бутилки скрити зад шофьорската седалка в буса-платформа и други 5, наредени в легнало положение пред седалките на тегления върху платформата микробус. Тези, зад шофьорската седалка са покрити с одеало, за да не се забелязват.

6 от бутилките са с газ фреон "R404а" и съдържат по 10,900 кг всяка. Другите 6 бутилки са с обозначение за фреон, тип "134а", като всяка от тях е със съдържание от по 13,600 кг. Този тип бутилки с фреон са забранени за пускане на пазара в ЕС от 4 юли 2007 година, съгласно Регламен 517 на Европейския парламент и Съвета.

Опасният товар е задържан. Предстоят действия по изясняване на случая.