Шест тира с турска регистрация, превозващи 137 тона отпадъци от пластмаса и метал, са задържани от митническите служители в района на граничния пункт "Капитан Андреево", съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Уточнява се, че отпадъците представляват листове от пластмаса, едностранно ламинирани с алуминиево фолио и изрезки от същия материал.

При извършената проверка, съвместно с експерти от РИОСВ-Хасково, не са били представени задължителните документи - договор между двете фирми и приложение VII към Регламент (ЕО) №1013/2006. Представена е само фактура, според която товарът е бил предназначен за пловдивска фирма. Става дума за "ДЕПА-ИМПОРТ-ЕКСПОРТ" ООД, със седалище в с. Марково, община Пловдив.

Тежкотоварните автомобили са задържани на границата до представяне на задължителната документация за трансграничен превоз на отпадъци.

Нарушението е разкрито благодарение на съдействието на служителите от агенция "Митници" и Граничната полиция. Министърът на околната среда и водите Емил Димитров пътува към "Капитан Андреево".