Прокуратурата във Варна обвини 14-годишния Д.Ж. за убийството на 53-годишния бездомник Красимир Куртев, извършено по хулигански подбуди и по особено мъчителен начин. Към момента младежът е задържан за срок до 72 часа. Съучастник на задържания е и 13-годишно малолетно момче, което не може да носи наказателна отговорност по закон.

То е настанено в дом за временно настаняване на малолетни и непълнолетни извършители на престъпления. Следовател от Окръжния следствен отдел разследва убийството. Прокуратурата ще иска от Варненския окръжен съд да наложи постоянна мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо 14-годишния Д. Ж.

Бездомникът бил намерен в безпомощно състояние в района на пазара до блок 20 в кв. "Владиславово". Случаен минувач повикал бърза помощ. Когато лекарите дошли на мястото, установили смъртта на 53-годишния мъж, по чието тяло имало видими следи от наранявания.

Откриха тяло на 40-годишен мъж в центъра на Варна

Откриха тяло на 40-годишен мъж в центъра на Варна

По първоначални данни не се касае за криминално престъпление

Аутопсията на тялото показала, че Куртев е починал вследствие тежка черепно-мозъчна травма. Мъжът бил със счупени ребра, причинили разкъсване на вътрешните му органи. Полицаите установили четири лица - две момчета на 14 и две на 13 години, които имали отношение към убийството.

На 21 януари 2018 г. са събрани доказателства, че извършители на убийството са 14-годишният Д. Ж. и 13-годишният му съучастник К. М. Към момента не е ясно дали другите две момчета също са виновни - едното от тях е снимало действията на приятелите си, а другото наблюдавало случващото се.

На 16 януари 2018 г. момчетата се скарали с клошаря Красимир. На 17 януари го пребили. Три дни по-късно двете момчета отново нанесли жесток побой над пострадалия мъж.

Досъдебното производство е образувано за умишлено убийство по особено мъчителен начин, извършено в съучастие и по хулигански подбуди.