Специализирана полицейска операция по противодействие на наркоразпространението е проведена в началото на месеца. В нея участват криминалисти на ОДМВР-Добрич и служители на Специализираното тактическо звено за бързи действия Варна, Зоналното жандармерийско управление Варна и ГПУ Генерал Тошево.

Извършени са оперативно-издирвателни и процесуално следствени действия на 25 адреса и пет моторни превозни средства. В хода им са установени общо пет високотехнологични оранжерии за отглеждане на канабис - две в с. Победа и по една в селата Дъбовик, Змеево и Бобовец. От там са иззети 250 растения от рода на конопа с общо тегло 80 кг.

Открита е и сушилня от висок клас с 20 кг суха тревна маса, реагираща на полевия тест на наркотичното вещество канабис. Иззети са и 110 грама амфетамини, както и два газови пистолета и боеприпаси. Задържани са общо 21 души, чиято съпричастност към престъпната дейност се изяснява.

В рамките на операцията са задържани и двама служители на електроразпределителното дружество, които по първоначални данни са манипулирали уредите за отчитане на електроенергията в помещенията. По този начин била отчитана по-ниска консумация на потребения ток. В тази връзка са образувани и 6 досъдебни производства за престъпления.

Работата по документирането на материалите продължава под наблюдението на прокуратурата. Полицейската операция е продължение на проведена аналогична операция през ноември 2017 г., когато е задържан криминално проявеният С.С. От жилището му в Каварна са иззети 500 г канабис и 50 г метамфетамин и кокаин.

Отново в град Каварна, на 23 ноември 2017 г., при предприето претърсване на частен имот криминалистите откриха високотехнологична наркооранжерия и от нея бяха иззети 31 растения от рода на конопа. Бе задържан 40-годишният А.Н. На двамата мъже бяха наложени мерки за неотклонение задържане по стража, а по-късно Окръжният съд им наложи мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 8 000 лева.