Служители от Сектора за борба с организираната престъпностпри Областната дирекция на полицията в Сливен и техни колеги от София разкриха и задържаха в момент на пакетиране на 26 кг хероин братята И. И. на25 г. и С. И. На 23 г., съобщиха от ОДП, цитирани от БТА.

Това е станало при полицейска операция, извършена в дома на братята на улица "Капитан Мамарчев" в Сливен, подробности за която се очаква да бъдат съобщени по-късно днес на пресконференция.

Задържаните са в ареста за 72 часа, срещу тях е образувано дознание.

На съвместна пресконференцияна ръководството на ОДП и окръжната прокуратура беше съобщено, че групата, която е най-малко от трима души, е наблюдавана около 7 месеца. С цел да бъдат установени всички участници по веригата,  преди известно време съзнателно е пропусната  пратка за страна от ЕС, за която в Сливен са били донесени 81 000 евро. Тази сума е иззета и беше показана на журналистите.

Според комисар Христо Григоров, директор на ОДП - Сливен, акцията в понеделник, когато от дома на двамата братя са иззети над 26 кг хероин на приблизителна стойност 1,6 млн. евро, е извършена по всички процесуални изисквания под наблюдението на прокурора от окръжна прокуратура Пламен Стефанов. Полицаите влезли в наблюдавания дом с взлом и заварили с ръкавици на ръцете двамата братя, които опаковали пратката.

Според очерталата се схема, става дума за разпространение на  наркотици на едро, като Сливен се явява "гара разпределителна", а задържаните, които не са криминално проявени, са преносвачи от средния ешелон. Срещу тях е образувано дознание по чл. 354 а, ал. 2 от наказателния кодекс, който предвижда наказание от 5 до 15 години затвор.

Това е най-голямото количество хероин, залавяно на територията на областтаот служителите за борба с организираната престъпност. Разработката ще продължи още две-три седмици и по случая се очаква да бъдат привлечени още обвиняеми. Известен е преносителят на парите, който засега е само свидетел.