Иск за предаване на български гражданин, издирван с Европейска заповед за арест, беше внесен от Окръжна прокуратура - Велико Търново.

Искът за образуване на съдебно производство по Европейска заповед за арест, издадена спрямо 36-годишен български гражданин, беше уважена от съдът. Спрямо Николай Н. Е взета мярка за неотклонение "задържане под стража".

Обвиняемият е бил установен и задържан в град Свищов, след като е бил обявен за международно издирване от унгарските власти въз основа на на Европейска заповед за арест.

Заповедта е издадена на 8 август 2016 г. от Районния съд в гр. Кешкемет, Република Унгария. Лицето е издирвано за трафик на хора и участие в Организирана престъпна група, която продължително време е превозвала нелегално мигранти на групи от областта на сръбско-унгарската граница в посока Западна Европа. Престъпленията са извършени през 2015 г.

Окръжна прокуратура - Велико Търново внесе в съда искане за образуване на съдебно производство срещу Н. Н. Предстои съдът да се произнесе по искането за предаване на лицето на унгарските власти.