Окръжният съд във Враца взе най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо мъж /М. М./ от Роман. Той е бил е обявен за международно издирване с европейска заповед за арест от унгарските съдебни власти, съобщи БНР.

Българинът е искан за предаване, за да изтърпи наложено му в Унгария наказание "лишаване от свобода" за срок от 8 години. На мъжа от Роман са издадени две присъди - от съда в град Кечкемет на 14 юни 2018 г. и от съда в Сегед от 20 юни 2019 г.

Той е признат за виновен за 68 престъпления, извършени от него през август 2015 г. Осъден е в Унгария като съучастник в трафик на хора - 67 мигранти, а също за нанасяне на телесни повреди на превозваните лица, за оказване на помощ за преминаване през държавната граница на страната на друго лице с цел имуществено облагодетелстване, с малтретиране на лицата в трафика и за накърняване на телесната цялост или здравето на друго лице, като е нанесена тежка телесна повреда.

Определението подлежи на незабавно изпълнение, затова М. М. е задържан в съдебна зала и преведен в Следствения арест към затвора.

Решението на магистратите обаче не е окончателно и подлежи на обжалване и протестиране в законоустановения срок пред Софийския апелативен съд.