Плевенски полицаи задържаха собственик на кравеферма, заплашвал и експлоатирал трудово и сексуално работниците си, съобщава МВР.

Разследването стартира на 31 март, когато във фермата край Долни Дъбник органите на реда предприели процесуално-следствени действия. Там са открити две жени на 31 години и 33-годишен мъж, които работели без трудови договори.

На 57-годишния собственик на кравефермата е съставен акт от служители на "Инспекция по труда"- Плевен. В хода на проверката е установено, че тримата работници се трудят и живеят в бедност и социална изолация, както и че са обект на сексуална експлоатация. Лицата са настанени в кризисен център за пострадали от насилие.

Впоследствие домът на 57-годишния фермер е претърсен, като са намерени и иззети документи, 33 500 лева и 300 литра ракия. За наличието на акцизни стоки са уведомени служители на Агенция "Митници", които иззели алкохола.

Първоначално собственикът на фермата е задържан за 24 часа. Той е привлечен като обвиняем за четири престъпления - за престъпление по чл.206, ал.1 във връзка с чл.26, ал.1 от НК, /при условията на продължаващо престъпление противозаконно присвоил парична сума, която владеел в размер на 11 914, 85 лв - социалната пенсия на една от потърпевшите/; престъпление по чл.157, ал.1 от НК, /на неустановен ден в края на месец март 2023 г. в град Долни Дъбник е извършил действия на полово удовлетворение, чрез използване на сила и заплаха с лице от същия пол; и две престъпления по чл.150, ал.1, във връзка с чл.26, ал.1 от НК, / на неустановен ден от 2020 г. до март 2023 г. при условията на продължаващо престъпление, чрез употреба на сила и заплаха извършил действия с цел да удовлетвори полово желание, без съвкупление с две различни лица от женски пол/.

57-годишният мъж е приведен в Следствен арест и задържан за 72 часа, като на 6 април съдът му е наложил постоянен арест. Работа по цялостно документиране на престъплението продължава под надзора на прокуратурата.

8 обвинени за насилствено склоняване към проституция

8 обвинени за насилствено склоняване към проституция

Това стана ясно след проведена специализирана операция миналата седмица в няколко области