Извършител на два последователни грабежа е арестуван от самоковски полицаи, съобщи МВР. 31-годишния мъж е с мярка за неотклонение „задържане под стража“ за 72 часа.

Сигналът за първия грабеж постъпил в РУ - Самоков около 16.00 часа на 3 януари. Тогава след отправена заплаха с нож, мъж е отнел от магазин за хранителни стоки в кв. „Самоково“ около 200 лева оборотни пари.

Сигнал за извършен грабеж бил подаден в полицията и на следващия ден - към 19:30 часа, в района на градския парк. Тогава 59-годишна жена била застигната от непознат мъж с качулка на главата, който насила издърпал дамската й чанта, след което побягнал.

В хода на оперативната работа полицейските служители установили свидетели на престъпното деяние, а чантата на потърпевшата била открита захвърлена и без липси. По двата случая в РУ - Самоков били образувани досъдебни производства и уведомена районната прокуратура.

В резултат на проведените бързи оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия разследващият екип разкрил, че автор и на двете престъпления е 31-годишният Я.А. - Ханко от Самоков, криминално проявен и осъждан.

След събрани достатъчно доказателства за виновността му, на 6 януари Я.А. е привлечен в качеството на обвиняем по чл. 199, ал. 1 от НК. За всеки един от грабежите му е наложена 72-часова мярка за неотклонение „задържане под стража“. Материалите по случая са докладвани в Софийската окръжна прокуратура.