Задържано е огромно количество наркотици - близо 400 кг. хероин на стойност около 32 млн.лв. Това съобщи в Туитър главният прокурор Иван Гешев.

Той поздрави за добрата работа прокуратурата във Варна, ГДБОП и Агенция "Митници".

България показва, че е солидна преграда срещу наркоразпространението, пише обвинител №1.

Междувременно стана ясно, че по-късно днес апелативният прокурор на Варна Владимир Чавдаров ще даде брифинг във връзка със случая. В него ще вземат участие и заместник окръжният прокурор на Варна Дияна Иванова, както и представители на Агенция "Митници" и на сектор "Борба с организираната престъпност" - Варна.

Снимка 518781

Източник: Туитър

На брифинга стана ясно, че Окръжната прокуратура във Варна е обрадзувала досъдебно производство за контрабанда през границата на дрогата.

Повдигнато е обвинение на двама мъже - на 35 години и на 45 години. Става въпрос за собственика на дружеството вносител на стоката и служител от митничически пункт. При проведената спецоперация двамата извършители са задържани.

Предвиденото наказание за това престъпление е затвор от 10 до 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лева.

На 7 февруари тази година в пристанище Варна-Запад е пристигнал контейнеровоз от пристанище Дубай. На него се намирали четири контейнера с по 400 рула покривни платна с подложка. Според документацията страна на произход на пратката е Иран, продавачът е иранско дружество, а крайната дестинация е България, посочват от прокуратурата.

При проверка в три от контейнерите са открити битумни ролки, различаващи се по цвят и надписи от останалите. Били установени 71 ролки с изрязани тайници, в които са разпределени 487 пакета с хероин. Общото му тегло е 401,468 кг. Назначена е експертиза, която да установи процентното съдържание на активната съставка в наркотика. В зависимост от това ще бъде определена и стойността му - от 26 до 36 милиона лева, като това са цени за нуждите на наказателното производство, докато пазарните са двойно и дори тройно по-големи.