При специализирана полицейска операция са задържани баща и двама от синовете му в момент на извършване на незаконни разкопки на тракийска могила край село Ботево, община Хайредин.

Тримата мъже са задържани за 24 часа, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Враца, цитирани от БТА.

От тях и от дома им в село Крушовица са иззети антични предмети - керамични съдове и 37 метални предмети - върхове на копия и стрели, фибули и други накити, както и три металотърсача.

При претърсване на къщата е открит незаконно притежаван арсенал от оръжия - автомат "Калашников", ловна пушка, самоделна карабина с оптично устройство, газов пистолет и боеприпаси за тях.

Конфискуван е и багерът, с който е разкопана могилата, съобщи главен инспектор Пламен Тончев - началник на сектор "Борба с организираната престъпност" към ОДМВР-Враца. Част от находките, металотърсачите и оръжията бяха показани пред журналисти.

По думите на Тончев някои от предметите са с много висока стойност. Предстои да бъде назначена експертиза за оценка на иззетите артефакти, уточни той.

Разследващият полицай Владимир Сираков отбеляза, че разкопаната от иманярите могила е една от трите в района на селото. Те са най-вероятно от тракийската епоха и са обявени за паметници на културата, уточни той.

Срещу тримата мъже е започнало досъдебно производство по член 277 "а" от НК за незаконните разкопки. На бащата ще бъде повдигнато обвинение за незаконно притежание на оръжие.

Той е криминално проявен и осъждан за същото престъпление, посочи Сираков. Събраните до момента материали по случая са представени пред наблюдаващия прокурор.

По негова преценка арестът на иманярите може да бъде продължен за 72 часа, съобщиха от ОДМВР-Враца.