Полицаите от Областната дирекция на МВР-Бургас са задържали 64 нелегални имигранти. Всичките са мъже, съобщават от полицията.

Задържани са и каналджиите, като срещу тях са образувани бързи полицейски производства за каналджийство.

Униформени от Созопол вчера сутринта около 6.10 часа в село Зидарово спрели за проверка микробус „Фиат Дукато”. Във возилото имало 31 чужденци, които твърдят, че са от Афганистан. Хората са преминали нелегално на наша територия.

Полицаите арестували за 24 часа 28-годишният шофьор на микробуса и 35-годишният му спътник. И двамата са варненци и са криминално проявени. Микробусът е бил взет от под наем от частна варненска фирма. Собствениците й не са били информирани за целта на превоза.

Няколко часа по-късно, към 11.50 часа гранични полицаи сигнализирали в бургаското Четвърто РУ за два леки автомобила - „Фолксваген Пасат“ с хасковска регистрация и „Сеат Толедо“ със софийска регистрация, които не спрели на подаден сигнал за проверка. Те продължили към ж.к. „Меден рудник”, местността „Капчето”.

Бургаските униформени спрели колите. „Фолксваген”-ът бил шофиран от 44-годишен криминално проявен от хасковското село Колец. В колата пътували 9 мъже, които преминавали нелегално в страната ни. Твърдят, че са от Афганистан и Пакистан.

Вторият автомобил конвоирал „Фолксваген”-а с мигрантите. Той бил шофиран от 25-годишен криминално проявен софиянец. Двамата каналджии са задържани.

Останали 24 нелегално преминали са превозвани с лек автомобил „Ауди А 3”, със софийска регистрация и миниван „Крайслер Вояджър”, също със софийска регистрация.

„Ауди”-то било шофирано от 21-годишен криминално проявен софиянец. В колата се возили петима души. В „Крайслера” били натъпкани останалите 19 нелегални. Всички твърдят, че са от Афганистан и Пакистан.

Разследващите са установили, че чужденците са натоварени в автомобилите в района на созополското село Зидарово. Те се придвижвали по маршрут село Зидарово – село Маринка – Бургас.

„Крайслер”-ът е спрян от полицаите в района на село Маринка. „Ауди”-то пък на КПП-3 в Бургас.

Задържаните твърдят, че автомобилите са им предоставени от организаторите на престъпната схема.

От полицията поясняват, че чужденците са отведени в сектор „Миграция” и ще бъдат настанени в специализиран център.