Митнически и гранични служители задържаха златни изделия за над 60 хил. лв.

Контрабандни златни изделия на стойност 60 541,76 лева задържаха митническите и гранични служители на ГКПП Лесово при две отделни проверки.

Митничарите открили златото по джобовете на дрехите на турски гражданин, шофьор на товарен автомобил и в дамска чанта на българка. Общото количество е 890,32 а стойността му е 60 541,76 лв.

Митничари задържаха злато за 24 хил. лв. на "Капитан Андреево"

Митничари задържаха злато за 24 хил. лв. на "Капитан Андреево"

В куфар с дрехи са укрити найлонови пакетчета с 13 гривни, 2 синджира, 1 чифт обеци и 1 монета

Контрабандното злато подлежи на отнемане в полза на държавата.

Единия случай на контрабанда е, когато камион с турска регистрация е пристигнал на трасе "Входящи товарни автомобили" на КГПП Лесово на 5 ноември 2017 г . Камионът е превозвал текстил и други стоки от Турция за Унгария и Полша.

На българския митнически пункт, превозното средство е селектирано за проверка от митничари. По време на проверката, при личен преглед на шофьора, във вътрешни и странични джобове на якето му са открити от митническите служители 5 пакета, увити в черно тиксо.

Митничари установили, че в пакетите има 736,32 грама бижута от жълто и бяло злато. Освен недекларираните златни изделия, митническите служители открили фабрични кухини в кабината на шофьора 150 кутии цигари без акцизен бандерол с марка "Karelia OME".

Шофьорът получил акт за нарушение на Закона за митниците за контрабандните цигари. За контрабандното злато на стойност 50 069,76 лв. на турския гражданин е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор, под надзора на Окръжна прокуратура Ямбол.

Вторият случай на контрабанда на златни бижута е при проверка на ГКПП Лесово. Тогава в джобове по дрехите и дамската чанта на българка са открити 154 грама контрабандни златни накити на стойност 10 472 лв. Жената пътувала в кола с българска регистрация от Турция за България на 27 октомври 2017 г.

Заловиха над килограм контрабандно злато

Заловиха над килограм контрабандно злато

Накитите са от 14-каратово злато и са на стойност над 80 000 лева

По искане от "Гранична полиция", митническите и гранични служители на ГКПП Лесово извършват съвместна проверка на автомобила и пътниците. Срещу жената е съставен акт за установяване на административно нарушение.