Посредник, участвал в седем телефонни измами, е разкрит от криминалисти на РУМВР-Кърджали.

В хода на разследването е установено, че 48-годишният В.Д. е доставял пакети с пари и златни накити, взети от граждани, които били измамени по схемата "роднина е причинил катастрофа със загинал човек".

Установено е още, че той започнал "да работи" в средата на месец май. Тогава по мобилния си телефон получил оферта от непознат, представил се за търговец, който се занимава с продажби на недвижими имоти и куриерски услуги.

Той предложил на В.Д. да приема пратки от адреси и да ги доставя на определени места. Два дни след офертата дошла и първата поръчка - да се транспортира плик до Габрово срещу сумата от 300 лева.

По време на пътуването куриерът получавал непрекъснато напътствия, а малко преди да стигне в града било уточнявано и мястото, където трябва да остави доставката. След това поръчките започнали да валят.

10 дни по-късно от жител на Кърджали били прибрани 2000 лева и златни накити, за да бъде освободен близък, причинил катастрофа с тежко пострадало дете. На 3 юни жена предала 1300 лева.

 Последвала пратки с 85 грама златни накити, 1000 лева и златни накити, други пратки от по 3500 лева, 3000 лева, 2000 лева.

Криминалистите изяснили още, че В.Д. бързо разбрал, че участва в престъпна измамна схема, но като оправдание за деянията си посочил финансови затруднения.