Полицейски служители са задържали изнудвачи, заплашили с убийство 29-годишен мъж от гр. Момин проход, съобщиха днес от МВР.

На 31 май потърпевшият е сигнализирал за паркиран пред за паркиран пред дома му черен "Мерцедес" с няколко мъже, които го заплашили с убийство.

Служителите от РПУ-Костенец са изпратили патрулен автомобил за проверка на сигнала. Когато пристигнали на мястото колата и мъжете вече не са били там. Пред полицаите заплашваният е разказал, че са го изнудвали за сумата от осем хиляди евро.

Той е признал, че преди време е бил посредник при сделка за закупуване на бронзов шлем с културно-историческа стойност. Впоследствие 35-годишният купувач е установил, че закупената вещ не е истинска антика. За да си върне парите от сделката, той събрал група познати, за да рекетират посредника.

Полицаи, магистрални патрули и автопатрули от Костенец и Ихтиман са блокирали района за минути. Издирваният мерцедес е засечен на стария път между Ихтиман и Костенец, близо до пътен възел "Мухово". Задържани са автомобилът и пътуващите в него Т.М./40 г./ и В.С./40 г./ от София, Г.Г./27 г./ от с. Горни Лом и украинецът О.Л. При претърсването на мерцедеса са намерени четири ножа, които са иззети.

Четиримата са разпитани в полицията, сезирана е Районната прокуратура в Ихтиман.

Единият от задържаните - Т.М., е регистриран в полицията за изнудване, рекет и грабеж в особено големи размери.