Районна прокуратура - Сливен задържа за 72 часа 30-годишната Диана К. и 32-годишния Станислав С. и двамата от Сливен. Те са привлечени, като обвиняеми, за това че от 23 и 30 часа на 8 септември до 7 часа на 10 септември в Сливен в съучастие, като съизвършители противозаконно лишили от свобода Д.Х. по мъчителен за пострадалия начин.

Двамата са привлечени и като обвиняеми затова че на горепосоченото място и време отнели от Д.Х. два мобилни телефона и сумата от 200 лв., като употребили за това сила и грабежът е придружен с телесни повреди.

Случаят е оповестен днес по време на среща с медиите от Административния ръководител на Апелативна прокуратура Бургас г-н Любомир Петров, Заместник административният ръководител на Апелативна прокуратура - Бургас г-жа Йовита Григорова, Директорът на ОД на МВР - Бургас старши комисар Калоян Калоянов и Директорът на ОД на МВР - Сливен старши комисар Димитър Величков.

Петров съобщи, че пострадалият и обвиняемата се познават от началото на годината след осъществена връзка в социалните мрежи. Първият личен контакт между тях се е случил през месец август тази година. Между двамата възникнали интимни отношения, като на 8 септември те заедно са се придвижили от Бургас в Сливен, където живеели приятели на обвиняемата.

След като стигнали на адреса, пострадалият е бил противозаконно лишен от свобода, като е вързан за ръцете с така наречените "миши опашки". На пострадалия е бил нанесен побой, като е бил заплашен с набиване на кол и отрязване на пръстите с лозарска ножица.

Те са имали за цел да се сдобият с банковите сметки, карти и кодове за тях на пострадалия и чрез интернет-банкиране да прехвърлят суми от тях без неговото съгласие. След като са получили исканата информация, обвиняемите направили опит да извършат банков превод, но не успели, след което му отнели противозаконно всичко което притежавал.

Прокурор Петров уточни, че Д.Х. е държан против волята му общо 32 часа, след което му е сложена маска на лицето, бил е качен в кола и е бил захвърлен в района на местността Карандила край Сливен.

Извършеното престъпление е било разкрито за по-малко от 24 часа, въпреки че пострадалият е подал жалба в Бургаската полиция, в която е посочил откровено неверни данни. Така полицаите са разкрили противоправното деяние, без да имат почти никаква информация, къде се е случило то и кои са извършителите. По този повод прокурор Петров призова гражданите станали жертва или свидетелите на противоправни деяния да не заблуждават органите на реда в своите показания.

Старши комисар Величков уточни, че престъпното деяние е извършено в къща намиращо се в квартал"Комлука", Сливен. Той съобщи, че обвиняемият Станислав С. има криминални регистрации и осъдителни присъди за извършени от него кражби, грабежи и държане и разпространение на наркотици, като настоящото престъпно деяние е извършено в изпитателен срок на наложена му осъдителна присъда.

Обвиняемата Диана К. е неосъждана, но съществуват данни, че тя употребява често наркотични вещества. Старши комисар Величков добави и, че по случая има и трето задържано лице по закона за МВР, като към момента се събират доказателства за установяване на неговата съпричастност към случая.

Старши комисар Калоянов съобщи, че след като е бил захвърлен пострадалият е успял да се добере до автомобила си и с него се е придвижил до град Бургас, където е подал жалба. Той добави, че са открити превръзките, с които пострадалият е бил завързан, маски, които са били използвани от обвиняемите, тиксо, с което е била облепена устата на пострадалия и много други веществени доказателства, като към момента са назначени експертизи за установяване на ДНК по тях.

Наказанието за противозаконното лишаване от свобода е "лишаване от свобода" от 3г. до 12г.

Районна прокуратура - Сливен е внесла искане за определяне на постоянна мярка "задържане под стража" на двамата обвиняеми, като предстои Районен съд - Сливен да насрочи заседанието си.