Полицаи задържаха лицето, избягало от затвора в Казичене миналата година и извършило поредица от кражби и грабежи на територията на столицата.

В началото на ноември миналата година Данчо Миронов Стоянов е избягал от затвора в град Казичене. Там той е изтърпявал наложеното му наказание "лишаване от свобода".

На 7 март тази година в Седмо районно управление е додаден сигнал за откраднат от жилище портфейл, съдържащ голяма сума пари и банкови карти.

На 20 март полицаите получават втори сигнал. В сигнала се твърдяло, че съмнителен мъж е заговорил малолетно момче на игрална междублокова площадка в София. Непознатият се представил на детето като г-н Николов и му обещало "участие в томбола", в която момчето можело да спечели велосипед. Мъжът поискал от детето да предостави адреса си.

Детето завело мъжът до апартамента, където живее. Мъжът веднага се възползвал, като ударил детето в ребрата и го заплашил, че ще го пребие, ако не му даде парите в жилището. Отнета е сума от 600 лв.

На 27 март друг човек се оплаква в Второ РУ СДВР, че на същия ден непознато лице е склонило малолетния му син да отключи входната врата на жилището им в столичния квартал "Надежда". След като влезнал в дома, непознатият отнел златни бижута, часовник и други ценни вещи.

На 6 април, четвъртък е подаден още един сигнал, този път в Девето районно управление. На същата дата непознато лице избутва малолетно дете, докато си отключвало входната врата на жилището в София. Мъжът отново задигнал златни накити и ценни вещи.

Под надзора на Софийска градска прокуратура по всеки един от подадените сигнали е образувано досъдебно производство. В хода на производствата са събрани доказателства, според които извършителят на деянията е именно лицето, избягало от затвора в Казичене, Данчо Стоянов.

На 11 април, вторник, по време на проведена полицейска операция, в района на столичния квартал "Красно село" служителите на реда залавят в Стоянов в букмейкърски пункт.

Той е конвоиран обратно в затвора в град Казичене, където следва да изтърпи остатъчната си присъда в размер на 4 години.

Предвид факта, че Стоянов е многократно осъждан, а описаните по-горе грабежи се явяват извършени от него в условията на опасен рецидив, досъдебните производства срещу Стоянов ще бъдат изпратени в Софийската градска прокуратура. СГП ще осъществява надзора върху разследването и ще прецизира правната квалификация на деянията.

Срещу беглеца се очаква да бъде повдигнато и друго обвинение - Софийската районна прокуратура продължава разследването за извършено от Стоянов престъпление, а именно бягството му от затвора в Казичене.