Софийска районна прокуратура установи и задържа трима извършители на "телефонна измама", като единият се представял за полицай, разследващ именно такъв вид престъпления

На 31 януари, между 15.00 и 16.00 часа, Иван И., се обадил по телефона на пострадалата Л. К., като се представил за полицай от криминална полиция и я помолил да съдейства за залавяне на телефонни измамници. Помолил я да му предаде парите, които имала в дома си в размер на 515 лв. и 275 евро, която сума К. трябвало да хвърли през балкона.

Заблудена, пострадалата поставила посочените пари в плик и ги изхвърлила пред дома си. Пликът бил взет от Трайчо В., който междувременно знаел за адреса на пострадалата от третия обвиняем - Димитър А. с когото се разбрали по телефона.

По случая е образувано досъдебно производство, под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура, в хода на което извършителите са установени, като им е повдигнато обвинение.

Предвид високата обществена опасност на деянието, наблюдаващият прокурор е постановил задържане на двама от извършителите за срок до 72 часа, като е разпоредено привеждането им на 3 февруари в сградата на СРС - за разглеждане на искане за вземане спрямо тях на мярка за неотклонение "Задържане под стража". По отношение на третия обвиняем - Трайчо В. е определена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 1000 лв.