Граничните полицаи на ГКПП "Капитан Андреево" задържаха турско семейство, опитало се да осуети проверка на превозното им средство.

По случая е установено, че вчера, 23 август, около 23 часа на пункта за влизане в страната пристигнал микробус с мъж, 3 жени и 2 деца.

Всичките пътници били роднини. Част предвижващите се били немски граждани от турски произход, а другите - турски граждани с карти за пребиваване в Германия.

Хората в микробуса преминали паспортен контрол, но граничните полицаи поискали да извършат и задължителната физическа проверка на автомобила за укрити лица. Пътуващите обаче отказали да излязат от автомобила, а водачът на колата, 26-годишната С. О., потеглила въпреки полицейските нареждания.

Автомобилът бил спрян отново, но пътуващите отново не се подчинили на полицейското разпореждане. При предприетите действия за задържането им хората оказали съпротива - жената, управлявала автомобила, ударила единият полицай в лицето, а 47-годишният мъж нанесъл удар в крака на друг полицейски служител.

След преглед се оказва, че вследствие на удара полицаят е получил фрактура на крака.

След задържането на нарушителите е направена щателна митническа проверка на автомобила. В микробуса не са намерени укрити лица.

Към момента не са ясни мотивите на хората за тяхното неподчинение и оказване на съпротива при предприетите действия от страна на органите на реда.

Стана ясно и че Окръжната прокуратура в Хасково вече наблюдава досъдебното производство срещу турските граждани. Те са обвинени в причиняване на телесни повреди на полицейски служител, изпълняващ работните си задължения.

Към момента по делото тече интензивно разследване, в хода на което са били разпитани свидетели, включително и очевидци на деянията на членовете от турското семейство. В хода на разследването са били приобщени и веществени доказателства. Назначена е съдебно-медицинска експертиза.

Очаква се скоро материалите по делото да бъдат докладвани на дежурния прокурор.

Предстои прокуратурата да анализира материалите по делото и да прецени конкретната квалификация на извършените деяния и мярката за неотклонение, която ще бъде взета спрямо бъдещите обвиняеми.

Към настоящия момент пълнолетните турските граждани са задържани за срок от 24 часа. Непълнолетните са настанени в специализирано помещение.