Спецсъдът остави за постоянно в ареста петимата, задържани в Берковица и обвинени в участие в организирана престъпна група за лихварство и рекет.

На заседанието защитата на обвинените поиска по-леки мерки за неотклонение - "подписка" или "парична гаранция". Магистратите обаче не уважиха това и постановиха "задържане под стража", информира Нова.

Обвиниха 5 от задържаните в Берковица

Обвиниха 5 от задържаните в Берковица

Обвиненията са за лихварство и рекет в ОПГ

Петимата бяха задържани в четвъртък, 20 юни. Те са в роднинска връзка и носят една и съща фамилия.

При извършените претърсвания и изземвания в къщи и автомобили на ръководителя и членовете на групата са открити и иззети около 2 килограма златни накити, тефтери със списъци и данни на длъжници, мастербокс с цигари без акцизен бандерол и луксозни автомобили.

Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от 2016 година. Занимавала се е основно с лихварска дейност, като е предоставяла на нуждаещи се кредити в различни размери срещу високи лихви - обикновено 30% месечно. В много случаи "заемодателите" искали лихвите да се възстановяват с по 100 лв. седмично.

При забава на вноска следвало рязко увеличаване на дълга, заплахи, физическа разправа, искания за прехвърляне на къщи и автомобили.

Петимата обвинени са с дълги криминални досиета, посочват още от държавното обвинение. Проверява се произходът на средствата, с които са купени луксозните им автомобили и дали просторните им къщи са законни.

В хода на разследването са използвани специални разузнавателни средства(СРС). Разпитани са и множество свидетели пред съдия.

ГДБОП погна лихвари в Берковица
Обновена

ГДБОП погна лихвари в Берковица

Задържани са петима души от ромски произход