България се включи в международна операция на Европол срещу трафика на хора с цел трудова експлоатация в селскостопанския сектор.

Акцията, ръководена от Франция, се проведе между 16 и 20 септември. В нея се включиха правоприлагащи органи от Белгия, България, Кипър, Португалия, Испания и Холандия.

На територията на страната ни бяха проверени над 200 души с рисков профил по отношение трафик на хора, както и над 10 фирми, занимаващи се с набиране на селскостопански работници. На граничните пунктове се раздаваха превантивни материали на пътуващите.

При съвместна операция с френските власти са установени 167 жертви на трафик на хора с цел трудова експлоатация и са задържани четирима извършители - трима българи и един французин.

Мъжете попадат по-често в трафик с цел трудова експлоатация

Мъжете попадат по-често в трафик с цел трудова експлоатация

Те са 80% от общия дял на потърпевшите

По време на Съвместните дни на територията на ЕС са проверени 478 селскостопански обекта, 7372 души и 179 превозни средства. Установени 37 заподозрени лица и 302 потенциални жертви. Идентифицирани са 44 заподозрени в трафик на хора за трудова експлоатация, от които седем са арестувани. Установени са 39 възможни нови случая на трудова експлоатация.

От МВР предупреждават, че селскостопанският сектор е особено уязвим от експлоатация на труда. Повечето от уязвимостите са свързани със сезонния характер на работата, ниските заплати и използването на нискоквалифицирана работна сила.

В повечето случаи работниците се набират за периода на прибиране на реколтата от техните страни. Въпреки че компаниите, които наемат сезонни работници, им обещават добри заплати, транспорт и настаняване, реалността често се оказва много различна - с ниска или никаква заплата, нечовешки условия на живот и дълъг работен час.