52-годишният варненски бизнесмен Севдалин Вълнаров е загиналият пилот на ултралек двуместен самолет, който се разби на летище Балчик, съобщи БНР.

Припомняме, самолетът се е приземил твърдо, при което е подскочил и при такава ситуация е неуправляем. Преобърнал се през крило по гръб и се запалил. Загиналият пилот е на 52 години, от Варна. Инцидентът стана в петък - 24 август вечерта.

Двуместен самолет Cirrus SR22 се разби на летище Балчик

Двуместен самолет Cirrus SR22 се разби на летище Балчик

Пилотът е загинал

На огледа на летището в Балчик присъства и следовател от Националната следствена служба, както и експерти от звеното за разследване на инциденти към Министерството на транспорта.

Както съобщихме по-рано, окръжната прокуратура в Добрич е образувала досъдебно производство за разследване на обстоятелствата, довели до инцидента.

Прокурори разследват самолетната катастрофа в Балчик

Прокурори разследват самолетната катастрофа в Балчик

Загиналият пилот е на 52 години, от Варна

Вълнаров като любител пилот имал около 60 часа нальот, заяви Христо Христов, който оглавява Звеното за разследване на авиационни произшествия към Министерството на транспорта, пред Нова телевизия.

Към момента водещата версия за инцидента е неправилната преценка на пилота при подхода за кацане и евентуално усложнена метеорологична обстановка.

Разбилият се самолет в Балчик се преобърнал през крило и се запалил
Обновена

Разбилият се самолет в Балчик се преобърнал през крило и се запалил

Пилотът е загинал

Севдалин Вълнаров е роден през 1966 г., завършил е Математическа гимназия в Русе, след това ВНВТУ "Тодор Каблешков", специалност "Транспортно строителство" с квалификация Строителен инженер.

От 1989 г. до 1996 г. е офицер във войските на Министерство на транспорта. От 1999 г. до май 2014 г. Вълнаров е собственик и управител на фирма "Рубикон инженеринг" ООД, с предмет на дейност независим надзор в проектирането и строителството.

През май 2014 г. фирмата се преобразува в Еднолично акционерно дружество и той започва да изпълнява функциите на Изпълнителен директор.

Вълнаров бе и председател на УС на Българската асоциация на консултантските фирми по железопътно строителство.