Двама инспектори от Плевенския затвор са арестувани при акция „Играчите".

Операцията е осъществена от служители от специализираното звено за оперативно обслужване на местата за лишаване от свобода при ГД „Криминална полиция" - МВР и колегите им от ОД на МВР Плевен, под ръководството и контрола на Окръжна прокуратура - Плевен.

Установено е, че инспекторите срещу заплащане внасяли забранени вещи за затворниците. Действията на криминалистите започнали на 21 юли, когато са извършени обиски в затвора и на три адреса в Плевен.

До 13 часа на 22 юли са намерени и иззети пари, над 20 мобилни телефони, зарядни устройства, множество СИМ карти и аксесоари, предназначени за внасяне в затвора за лишените от свобода.

Двамата служители, които са на 44 и 39 години, попаднали в полезрението на проверяващите  в началото на годината. В групата имало и трети участник - извън системата. По предварителна оперативна информация, месечният доход на всички участници в престъпната схема, сред които има и лишени от свобода, възлиза на няколко хиляди лева, посочват от МВР.

Събраните доказателства са предадени в прокуратурата. По предложение на директора на затвора инспекторите са уволнени дисциплинарно.