67-годишен участник в телефонни измамни е арестуван от бургаски полицаи, съобщават от Областната дирекция на МВР.

У мъжа са открити крупни суми. Той изпълнявал ролята на "муле". 67-годишният мъж е от село Звездец. От началото на септември той е участвал в множество телефонни измами на територията на Бургас.

При ареста му и последвалото претърсване на ползваната от него кола, служителите на реда открили две крупни суми - в българска и чужда валута. Намерени са и златни и сребърни накити. Те са получени в два драстични случая на телефонни измами, извършени на 28 и 29 ноември. Жертви на измамниците станали две възрастни жени.

В първия случай 76-годишна жителка на Каблешково изтеглила от банка 11 540 лв. и ги оставила до дърво в близост до бургаска болница. Тя била измамена по схемата за "оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници". Жената била инструктирана след като остави парите да си тръгне към Каблешково, за да не пречи на полицията. Измамниците й казали, че когато се прибере ще намери парите си вкъщи. Когато се прибрала у дома си пенсионерката се усъмнила в думите на представилия се за полицейски инспектор и разбрала, че е измамена. Тя сигнализирала на тел. 112.

По същата схема била измамена и 75-годишна жителка на Айтос. Тя изтеглила от два банкови клона общо 20 000 лева. Сложила парите в торбичка заедно с наличните в дома й 2000 долара, 35 евро, 60 лева, 20 г златни накити, и неустановен грамаж сребърни накити. Оставила ги до детска пързалка срещу гарата в Айтос.

Съгласно указанията жената се отправила към Бургас, където трябвало да изтегли още 10 000 лева и да ги остави до магазин зад автогара "Запад". Тя обаче се усетила, че е измамена и не изтеглила исканата сума.

От полицията допълват, че на двете потърпевши ще бъдат възстановени общо 31 600 лева, 2000 долара, 35 евро, 20 г златни накити, както и сребърни бижута.

По същата схема вчера е направена нова серия от опити за измами на възрастни бургазлии. За щастие те са били неуспешни.