Задържан е собственикът на микробуса с нелегални мигранти, с който неправоспособен шофьор катастрофира на 98-ми километър на АМ "Тракия" в платното в посока София към 4:20 часа тази сутрин.

Това обяви главният секретар на МВР Младен Маринов на брифинг в Пазарджик, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Девет нелегални мигранти и шофьорът загинаха при тежката катастрофа на магистрала "Тракия" в района на Пазарджик.

10 нелегални мигранти загинаха в катастрофа край Пазарджик

10 нелегални мигранти загинаха в катастрофа край Пазарджик

Шофьор е бил 17-годишен българин

Осем нелегални мигранти са ранени и настанени в болници в Пазарджик и Пловдив.

По думите на окръжния прокурор на Пазарджик Васил Малинов, най-вероятно шофьорът е заспал и така се е стигнало да сблъсъка в крайпътно дърво, но се проверяват и версиите за сблъсък с друг автомобил или за техническа неизправност на микробуса.

Маринов посочи, че всички лица, които са ангажирани с тази дейност, ще бъдат арестувани. "Трябва да сме напълно наясно с фактите и обстоятелствата", обясни Маринов.

"В момента на територията на столицата се извършват оперативно-издирвателни мероприятия на адреса на загиналия водач, който е 16-годишен, неправоспособен. Същият има регистрации и е известен на полицията по отношение на извършени кражби и грабеж от началото на годината на територията на столицата", уточни Маринов.

Той поясни, че в момента е задържан в София собственикът на микробуса и се изяснява начинът на предоставяне на возилото на неправоспособен шофьор.

Главният секретар обясни, че се събира и анализира информация къде и по какъв начин са преминали тези чужди граждани, които се превозвани с автобуса.

"Проверяват се двете възможни направления: българо-турска граница и българо-гръцка граница", каза Младен Маринов.

По отношение на жертвите в катастрофата, Младен Маринов поясни, че на място е загинал водачът на микробуса и 9 пътници, които са пакистанци, афганистанци и един сириец.