До два-три месеца ще се самозакрием заради новите правила, наложени от здравната каса.

Това заяви д-р Неделчо Тотев, цитиран от БНР, управител на Чирпанската болница. По думите му, бюджетът, определен за неговата болница, няма да стигне дори за заплатите на персонала за декември месец.

Отделно всички наши доставчици започнаха да предявяват претенции, каза още Тотев и допълни, че дълговете на болницата към момента вече възлизат на 250 000 лв.

Другият проблем, посочен от управителя на чирпанската болница, е забраната за втори договор с касата.

Не знам в световната практика да има такова нещо. Не може двама души да бъдат на половин щат, а трябва да взема един на цял. Никой няма да дойде при нас на цял, защото не можем да плащаме много, коментира той.

Според него, част от условията на здравната каса пораждат съмнение за двойни стандарти: по преценка на директора на НЗОК на едни болници ще се дава разрешение за втори договор, а на други - не.

Основното е да се преразгледат тези правила, сътворени от някаква мъдра мисъл. Не може да се създават правила, на които да отговарят само пет-шест болници в страната, категоричен бе Тотев.

Докато чакаме да изработят здравната стратегия, нас няма да ни има, каза в заключение директорът, коментирайки здравната стратегия.