480 л ракия, в шишета с етикет за газирана вода, задържаха митнически служители на ГКПП „Дунав мост 2”.

Мобилен екип на Митница Лом се натъква на интересно откритие при проверка през нощта на 16 януари на товарен микробус, превозващ хранителни стоки и безалкохолни напитки към страна от ЕС.

Зад чанти с личен багаж и измежду стекове с безалкохолни напитки служителите се натъкват на 40 стека газирана вода. При тестване на една от бутилките със „сода" обаче се оказва, че съдържанието е високоалкохолна напитка с характерния мирис на ракия.

От товарното помещение са разтоварени 160 трилитрови бутилки, съдържащи 480 л. ракия. Нелегалната пратка е задържана.

При друга проверка в камион с чужда регистрация са задържани 60 кг. тютюн за наргиле.

На южната ни граница пък отново е направен опит за нелегален внос ароматизиран тютюн за наргиле, предотвратен от митничарите на  МП „Капитан Андреево”. Акцизната стока е открита в автобус с турска регистрация, влизащ в страната от Турция. Общото количество е 165 кг.

При пристигането на пункта всички пътниците и двамата шофьори са заявили, че нямат нищо за деклариране. По метода „анализ на риска" митническите служители са селектирали автобуса за щателна митническа проверка.

В хода на проверката се установява, че в товарното помещение има немаркиран багаж - пет сака, пълни с ароматизиран тютюн за наргиле, разпределен в потребителски опаковки от по 1 кг.

Акцизната стока с пазарна стойност 39 723 лева е задържана. Стойността на дължимия акциз е 25 080 лева.

Единият от шофьорите на автобуса, турски гражданин, е задържан.