Полицаи от Благоевград разкриха телефонен измамник. На 24-годишния от Благоевград е повдигнато обвинение, задържан е за 72 часа

Криминалисти от ОДМВР-Благоевград разкриха съпричастен в схема за телефонни измами. Работата по случаите започнала след серия сигнали от пострадали, първият от които постъпил в полицията на 9 октомври, а в рамките на седмицата до 25 октомври съобщенията за подобни престъпления, извършени на територията на Благоевград и Симитли се умножили.

Авторът на измамите се представял за митнически инспектор, уведомявал възрастни хора, че на името на техен роднина са пристигнали митнически документи и за да ги получат, е необходимо да се плати такса. Уточнявал, че ако не пратят пари за плащането на таксата навреме, документите ще бъдат върнати в чужбина и получаването ще струва в пъти повече във валута.

Документирани са няколко сходни случая, при които 24-годишния Д.П. успял да заблуди възрастни хора по тази схема: на 9 октомври 89-годишна от Благоевград предала към 2 000 лева, седмица по-късно 75-годишна нейна съгражданка е ощетена със същата сума, а 68-годишна жителка на Симитли му предала 750 евро.

С телефонно обаждане на 25 октовмри, той се опитал да заблуди и 83-годишна от Благоевград, когато в момент на предаването на парите Д.П. бил задържан от полицаи от Първо РУ-Благоевдград.

Няколко часа по-късно, след доклад на материалите в Районна прокуратура, му е повдигнато обвинение по чл. 209 ал.1 от НК и му е определена мярка "задържане за 72 часа".