Окръжна прокуратура-Кърджали привлече като обвиняем В.М., на 57 г., за това, че от месец януари 2018 г. до месец март 2020 г., в Кърджали, предоставил на различни лица парични средства под формата на кредити срещу задължение на същите да му върнат получените в заем суми с лихва върху тях.

В.М. е обвинен и за това, че от месец март 2019 г. до месец януари 2020 г., в Кърджали, при условията на продължавано престъпление, с цел да принуди другиго да поеме имуществено задължение, заплашил две лица с насилие и увреждане на имущество.

Като обвиняем е привлечен и С.Д., на 49 г., който е извършвал банкови сделки без разрешение за периода от месец ноември 2017 г. до месец март 2020 г., а също така през периода от месец септември 2019 г. до месец декември 2019 г. заплашвал друго лице с насилие, за до поеме имуществено задължение.

Установено е, че двамата обвиняеми развивали лихварска дейност в Кърджали, като давали неправомерно заеми срещу лихва. В някои случаи тя достигала и надхвърляла 50 %. За да върнат взетите пари, някои от длъжниците заминали за чужбина да работят.

На 10 март тази година при претърсване в жилищата и автомобилите на двамата обвиняеми, са намерени значителна сума пари - около 30 000 лева, договори за прехвърляне на автомобили, документи за преводи на парични суми, тефтери с имена на длъжници, златни накити и др.

Установено е още, че при просрочване на задълженията обвиняемите определяли по-висока лихва и при закъснение на плащанията по заемите заплашвали някои от длъжниците. Разследването по случая продължава.

Двамата обвиняеми са задържани за 72 часа, като се очаква прокуратурата да внесе искане за постоянен арест.