Казанлъшки криминалисти са разкрили престъпна схема за доставка на фалшиви шофьорски книжки, съобщават от пресцентъра на МВР.

Спецоперацията е извършена от група "Икономическа полиция" при РУ - Казанлък, като работата по случая е продължила от юли досега. Служителите на реда са получили информация за посредничество при изготвянето и доставка на фалшиви свидетелства за управление на моторни превозни средства (МПС).

На 9 октомври униформените спрели за проверка на автомагистрала "Тракия" лек автомобил "Хюндай". Зад волана на колата бил жител на Тополовград. При претърсването полицаите се натъкнали на запечатан плик с неистинско свидетелство за управление на МПС, гръцки образец, издаден на името на български гражданин от Нова Загора.

Било образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. В крайна сметка разследващите стигнали до посредника в схемата - 61-годишен мъж от Николаево.

По първоначални данни е установено, че той набирал кандидати да се снабдят с фалшиви гръцки шофьорски книжки, а след това доставял такива документи на клиентите си. В дома на 61-годишния мъж било извършено претърсване и били иззети множество документи.

Впоследствие бил задържан и 31-годишен негов съгражданин, който бил съпричастен към престъпната дейност. Мъжът се е легитимирал пред полицейските служители с неистинско свидетелство за управление на МПС, гръцки образец, с неговите лични данни. Служителите на реда иззели документа, а срещу младия мъж било образувано бързо производство за престъпление.

Първоначално двамата мъже били задържани за срок до 24 часа. Впоследствие, след привличането им като обвиняеми, им била наложена мярка за неотклонение "подписка".