При специализирана полицейска операция в Сливен и Стара Загора е заловена организирана група от 7 човека, които се занимавали с иманярство и с незаконна търговия с културни и исторически ценности.

В операцията са участвали служители от секторите за борба с организираната престъпност и техни колеги от ГД БОП.

Сред членовете на групата са и двама собственици на антикварни магазини в Сливен и в Нова Загора.

В акцията са участвали около 40 служители от посочените структури на МВР и група за бързо реагиране.

След операцията са задържани 51-годишните М.Т. и П. Т. от Нова Загора, Й.С. на 35г. от с. Асеновец, С.Д., също на 35г. от с. Младово, Р.М. на 24г. и И.М. на 29г. от с. Съдиево, както и 54-годишния Е.Г. от София.

Те са задържани в РПУ-Сливен за 24ч.

Задържаните не са криминално проявени, но някои от тях са известни на полицията с това, че се занимават с иманярство.

От домовете на арестуваните са иззети няколко хиляди монети и няколкостотин културни и исторически предмети от епохата на праисторията до Възраждането, чиято стойност предстои да бъде установена.

Иззети са и 8 металотърсача.

Иманярите са действали в района на Нова Загора, Раднево и Сливен.

Най-старата находка по преценка при първия оглед е кремъчен клин, който в древността е използван за стъргане на кожи, посочи началникът на сектор "Културни и исторически ценности към ГД БОП Володя Велков, цитиран от БТА.

Освен монети, в колекцията на иманярите има църковна утвар, сребърни обкови от икони, дарохранителници, както и няколко старинни пушки и пищови със специална изработка и украса.

Според главен инспектор Алекси Алексиев, началник на сектора за борба с организираната престъпност в Сливен, става дума за добре организирана група за издирване, разкопаване, съхраняване и търговия с културни и исторически ценности, предназначени за вътрешния и външния пазар.

След като бъдат оценени и инвентирани, иззетите ценности ще бъдат предадени във фонда на Сливенския исторически музей.