Българските власти заловиха издирван французин на границата с Турция, съобщи прокуратурата.

На 1 януари французинът Фриц Жоли Хоакин е бил задържан на ГКПП „Капитан Андреево" въз основа на Европейска заповед за арест.

Заповедта е издадена от френските съдебни власти (прокуратурата в град Бобини) по обвинение за отвличане на малолетния му син и извеждането му зад граница. По искане на Окръжна прокуратура - Хасково спрямо 29-годишния Хоакин е взета мярка за неотклонение „задържане под стража". Делото по изпълнението на ЕЗА е образувано в Окръжен съд - Хасково.

Днес в прокуратурата е постъпила втора Европейска заповед за арест, издадена за същото лице, от съд във френската столица Париж. Обвинението е за тероризъм (участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове). Образувано е производство по Закона за екстрадиция и европейска заповед за арест в Окръжен съд - Хасково.

Според Нова телевизия той е имал контакти с един от братята Куаши, които нападнаха редакцията на списание „Шарли ебдо" .

От прокуратурата и съда в Хасково обаче заявиха, цитирани от БНТ, че няма данни за неговото съпричастие към терористични групировки като "Ислямска държава" или "Ал Кайда". От прокуратурата потвърдиха, че действително има постъпило ново писмо от Франция, но документът не е преведен.