Зам.-министърът на здравеопазването в оставка Адам Персенски си тръгна от столичното следствие с обвинение. Това се случи след около час престой в сградата на следствието.

Самият той обяви пред медиите, че му е повдигнато обвинение за длъжностно престъпление по разследването за дарените ваксини срещу туберкулоза от страна на българското здравно министерство към Турция, чиято стойност е около 400 хил. лева.

Готвят обвинение на Петър Москов за ваксините

Готвят обвинение на Петър Москов за ваксините

Прокуратурата разследва икономическите показатели на даренията

Персенски изтъкна, че с адвоката му не са успели да се запознаят с целия текст на обвинението. Производството обхваща над 100 тома. За този час престой те са успели да се запознаят с около 2-3 тома документи.

"Аз смятам, че няма нищо, от което да се притеснявам", изтъкна Персенски. Адвокат Алмира Исмаил обясни, че се касае за длъжностно престъпление, което представлява особено тежък случай заради размера на стойността. Счита се, че с тази стойност е ощетена държавата, поясни тя.

Няма нарушения с турските ваксини, спокоен Москов

Няма нарушения с турските ваксини, спокоен Москов

Утре е извикан на разпит в столичното следствие

В замяна на дарението към Турция българската страна получила ваксини на стойност 4 млн. лева.

"Вие смятате ли, че ако получиш нещо за 4 млн. лева, а дадеш за 400 хил. лева, това е престъпление", запита риторично зам.-здравният министър, който уточни, че обвинението спрямо него е само за това, че сме дали нещо, без да се смята, че сме получили.

Мярката на Адам Персенски, наложена му от разследването, е "подписка".

По-късно днес се очаква в сградата на следствието да бъде разпитан и досегашният здравен министър Петър Москов.