Здравният министър в оставка Петър Москов в понеделник следобед е извикан на разпит в столичното следствие заради турските ваксини. В интервю за БиТиВи той обяви, че ще отиде, но не знае дали ще му бъде повдигнато обвинение.

Припомняме, че преди няколко дни стана ясно, че Софийската градска прокуратура готви обвинение за Москов заради скандала с турските ваксини. Заедно с него щели да бъдат обвинение и двама от заместниците му.

В началото на годината прокуратурата образува досъдебно производство във връзка с бартер на ваксини между България и Турция. Миналата година Турция ни дари 100 000 дози петвалентна ваксина "Пентаксим". Пристигна и ваксина "Еувакс B" срещу Хепетит B, която у нас не е позволена за ползване. От здравното министерство обясниха, че я държали на склад ако се появи засилен бежански натиск. В замяна на това дарение нашата страна пое ангажимент да дари на Турция 5 млн. дози произведени у нас ваксини срещу туберкулоза - БЦЖ.

Готвят обвинение на Петър Москов за ваксините

Готвят обвинение на Петър Москов за ваксините

Прокуратурата разследва икономическите показатели на даренията

Междувременно, прокуратурата повдигна обвинение за безстопанственост на Росен Алексиев, служител в държавната фирма за производство на ваксини "Бул Био". Обвинението е във връзка с открити ампули "Тетадиф", които са произведени в база на търговското дружество в "Люлин", която няма търговско разрешение. Става въпрос за произведени над 1 млн. неетикетирани ампули с ваксини срещу тетанус и дифтерия по поръчка на турската фирма "Тюрк илач".

Москов подчерта, че в последния месец половината състав на министерството е бил на разпит за финансовата част на ваксините.

Здравният министър в оставка е категоричен, че той и Министерството на здравеопазването в тези две години са защитили националния интерес на държавата. Той е категоричен, че България не е ощетена финансово. Единствените губещи са били определени фармацевтични компании. Те два пъти не се явили на търг.

За себе си Москов е убеден, че няма нарушения. С тази сделка е бил гарантиран имунизационният календар.

По думите на Петър Москов, страната ни е дарила ваксини БЦЖ за над 300 000 лева, а е получила дарение ваксини за над 3 млн. лева.

Той няколко пъти повтори, че държавният интерес е защитен. Освен това подчерта, че категорично тези ваксини не са били опасни за здравето на децата. Който развива тази теза, Господ ще го съди. Този въпрос бе ликвидиран като дискусия още преди месеци. От ефекта и качеството на ваксините не е имало съмнение, подчерта Петър Москов.

На въпрос би ли участвал в служебен или редовен кабинет, ако бъде поканен като здравен министър, той отговори, че в служебен кабинет не би участвал. Като аргумент той изтъкна, че за да има промяна, трябва да има политическо мнозинство.

В идните месеци Москов планира да работи за подсилване и укрепване на Реформаторския блок, който заедно с един силен ГЕРБ да създаде силен дясноцентристки фронт, който да се противопостави на БСП и ДПС.

Във връзка с новата политическа инициатива на Радан Кънев, Москов обясни, че няма да е част от нея, защото е контрапункт на това на всеки 2 години всеки да си прави нещо ново и различно.

Петър Москов коментира и твърденията на ген. Атанас Атанасов, че представители на Реформаторския блок са се цанили за министри при Борисов преди да се подпише дори споразумението за управление. Според него това не е вярно. "Наско Атанасов няма как да знае тези неща. Моето име до последно не е било в разговори. Имаше списък от страна на РБ с министри, в който аз не бях", обясни Москов. Той допълни, че в последния момент нещата са се променили и неговото име застанало на масата. Тогава той излязъл от преговорите, защото сметнал, че е конфликт на интереси.