В Софийска градска прокуратура е образувано досъдебно производство във връзка с ваксините, дарени от Турция. Това съобщи пред журналисти в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров, където участва в Отчетно събрание на Апелативна прокуратура, цитиран от Фокус.

"Предмет на разследване представлява не това дали ваксините са опасни за живота и здравето на децата при прилагането им, а въпроси, свързани с икономическата целесъобразност на тяхното закупуване и съответно цените, свързани с износа на ваксини", каза Цацаров.

Главният прокурор посочи, че има два паралелни договора за дарение – единият за ваксини към България и другият - ваксини от България към Република Турция. Разследват се евентуални длъжностни нарушения и престъпления при износ и внос - такива, които са свързани с цени и икономическа ефективност на ваксините.

Основата на проверката са икономически, а не лечебни показатели, стана ясно от думите на главния прокурор.

Главният прокурор коментира и разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на съдийска и прокурорска квота, определяйки го като позитивно решение. Цацаров си призна, цитиран от БНР, че в началото е бил противник на идеята заради подозрения за изваждане на прокуратурата от съдебната власт. Главният прокурор смята, че атаките към него и прокуратурата трябва да останат в миналото.

"Сега за проблеми, които възникват в една част от съдебната власт, вече няма да може да бъде обвинявана намесата на прокуратурата или лично на главния прокурор", каза той.

Целенасочено се дестабилизират страни в региона, информиран Борисов

Целенасочено се дестабилизират страни в региона, информиран Борисов

Македонският президент е предупредил европейската общност и колегите си

По повод вчерашното изказване на премиера Бойко Борисов за засечени от службите опити за предизвикване на кризи у нас от съседни държави като Македония, Гърция и Сърбия, Сотир Цацаров потвърди, че има такива данни.

"По отношение на опитите да се предизвикат едни или други подобни събития, включително и чрез натиск на бежанска вълна, това е така. Но да искате от мен конкретните данни, мога поне да гарантирам, че държавните органи правят максимума, за да противодействат по всички възможни законови начини на това", заяви обвинител номер 1 на държавата.