Има данни за целенасочено дестабилизиране на страни в региона. Това заяви премиерът Бойко Борисов след приключване на КСНС при президента Росен Плевнелиев, който се проведе днес по темата за киберсигурността.

Премиерът посочи като примери за твърдението си Македония, визирайки щурмуването на границата от бежанците в Идомени и вчерашните протестни действия в страната. Македонският президент е предупредил европейската общност и колегите си от региона за подготвяни провокации, подчерта Борисов:

Нови сблъсъци в Скопие

Нови сблъсъци в Скопие

Няколко ранени и 12 арестувани

И то се случи. Бяха провокирани, използван е сълзотворен газ – нещо, което не се одобрява от демократичната общественост, бяха подложени на натиск. Вчера се случи и това, което днес ще продължи. То ще продължи и по-дълго”, предупреди Борисов, цитиран от БТА.

Той посочи още положението в Гърция, като спомена за запитване през службита и за някои действия в Сърбия.

Според премиера България се справя добре с бежанския проблем в сравнение със съседните държави. За съжаление, Гърция не се е справила. Борисов отправи и критика към НАТО, който не се е справил в Егейско море.

Бежанският поток продължава и от това се вижда, че споразуменията не сработват добре... България се справя добре в тази криза, в тези условия, когато Европа тотално се провали, е констатацията на премиера.

Той изрази загриженост, че при един импийчмънт в Македония границата няма да може да бъде пазена добре: „Как ще се справят? Само може да гадаем...” Борисов  изрази безпокойство и по отношение на Сърбия.

Държавата ще бори хакерите с национален киберситуационен център

Държавата ще бори хакерите с национален киберситуационен център

Създава се и съвет по киберсигурност

Премиерът Бойко Борисов посочи, че мерките в областта на киберсигурността никога не могат да бъдат достатъчни, защото революцията в информационните технологии е такава, че всеки ден се намира и адекватна хакерска атака.

Ще се стараем максимално адекватно да си защитаваме системите и да работим в тази посока, ползвайки и чужд опит, увери Борисов като обаче допълни, че в тази сфера никой не може да излезе и да каже "аз съм защитен”.

Премиерът констатира обаче, че министерствата трябва да спрат да харчат парите си "на парче" - всеки за своя система, тъй като вече стотици милиони са изхарчени за информационни системи.