Протестиращи в македонската столица Скопие влязоха в сблъсъци с полицията във втория ден от протестните демонстрации, след като президентът Георге Иванов прекрати разследването за корупция срещу политици, давайки всеобхватно опрощение на всички замесени в скандала с подслушването на опозицията, съобщава македонската агенция МИА.  

Няколко души бяха ранени, включително журналист, а 12 други са били арестувани, след като протестиращи строшиха прозорците на приземния етаж и мебелите в един от офисите на Иванов късно в сряда. Протестиращите настояха за оставката на Иванов, преустановяване на организацията на предсрочните избори, насрочени за 5 юни и назначаването на експертно правителство, което да подготви честен, демократичен и надежден вот.

Скандалът с подслушването избухна преди година, принуждавайки бившият премиер Никола Груевски да подаде оставка на 15 януари, след което беше сформиран служебен кабинет. Парламентът на страната се разпусна през миналата седмица, проправяйки пътя за предсрочните избори в опит да се сложи край на най-сериозната политическа криза през последното десетилетие. Правителството на Груевски беше подложено на натиск през май миналата година заради изтичането на записи от подслушвания, които разкриха злоупотреба с власт от длъжности лица, включително и премиера. Предишното правителство отрече всички обвинения.

Еврокомисарят, отговарящ за разширяването на ЕС Йоханес Хан изрази загриженост дали бившата югославска република, която е кандидат за членство от 2005 г., ще бъде в състояние да проведе честни избори след опрощението на Иванов. Хан настоя „всички политически партии и отговорни граждани да се въздържат от актове на насилие” и за разрешаване на политическата криза чрез преговори, посочи той в своя профил в „Туитър”.

Американският Държавен департамент призова Иванов да преразгледа решението си „и да даде възможност на съдилищата да си вършат работата”. Оттам допълниха, че „ние също насърчаваме правителството и партиите да продължат работата по реформите, които ще укрепят демократичните институции и ще върнат Македония на пътя на честните избори и евроатлантическата интеграция”.