Софийската градска прокуратура е повдигнала обвинения във връзка със скандала с ваксините за Турция. Това обяви на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

С обвинение за безстопанственост се сдобил Росен Алексиев, служител в държавната фирма за производство на ваксини "Бул Био". Арнаудова обясни, че обвинението е във връзка с открити ампули "Тетадиф", които са произведени в база на търговското дружество в "Люлин", която няма търговско разрешение.

Припомняме, че става въпрос за произведени над 1 млн. неетикетирани ампули с ваксини срещу тетанус и дифтерия по поръчка на турската фирма "Тюрк илач".

Скандалът за тези ваксини гръмна през февруари тази година. Разследване на БНТ установи, че българската ваксина "Тетадиф" се изнася като неразлят продукт на възможно най-ниска цена от страната до южната ни съседка. След като се разпредели в дози там, ваксината се връща у нас за анализ на качеството и пак заминава за Турция. Накрая ваксината се продава на много по-висока цена като турска.

Стана ясно, че през 2014 г. е подписан договорът за ваксините. Подписа си под него не е сложил директорът на "Бул Био", а трима негови служители. Един от тях е именно обвиненият Росен Алексиев.