Запалиха колата на проф. Велислав Минеков, съобщи самият той в социалната мрежа. Автомобилът е бил паркиран пред дома му в София.

От МВР тази сутрин нямаха информация за инцидента.

Палежът е станал към 22,30 ч. в сряда вечерта. Часове след инцидента той благодари на пожарникарите от 7-мо управление и техният началник Георги Ташев за незабавната реакция. Благодарение на професионализма им са спасени от пожар и съседните сгради.

"Огънят беше потушен преди взривяване на три пълни резервоара с газ, бензин и нафта. Благодаря им от сърце! Надявам се на същата реакция от полицията. Вече е ясно, че това е криминален акт", пише проф. Минеков.

Часове преди палежа на автомобила му бе публикувано критично към властта интервю на проф. Минеков. В него той казва: "Докато не приключи "падишахлъка", винаги ще има някакъв нов Цветанов".

Припомняме, по време на първия кабинет "Борисов" имаше множество палежи на автомобили. 

Според дипломата Илиян Василев подпалената кола на професор Минеков е закономерен етап в ескалацията на ниските страсти в българското общество.

По-късно пред БНР началникът на 1-во районно комисар Калоян Милтенов коментира, че обект на агресията е бил съседен автомобил, но огънят се е прехвърлил и към колата на скулптора.

Пристигналите полицаи са видели, че е запален лек автомобил "Алфа Ромео" и е обгорял и паркираният до него автомобил, марка "Опел".

"По данни на експерта от пожарната, който е посетил местопроизшествието, пожарът е умишлен. Въпросният автомобил на господина е станал жертва на пламъците на другия автомобил, който е марка "Алфа Ромео", каза комисар Милтенов.

Комисар Милтенов посочи, че към момента в Първо РПУ няма подадени жалби от скулптура за заплахи срещу него. Случаят се проверява.

Професор Минеков бе съобщил, че са счупени стъклата на собствената му кола и вътре е била разлята запалителна течност.

Часове по-късно вътрешният министър Младен Маринов заяви пред БНР, че автомобилът на съседа на проф. Минеков бил запален от две места.

Велислав Минеков е български скулптор, председател на Комитета за култура на СБХ. Той е син на скулпора Величко Минеков, зет на Рангел Вълчанов и съпруг на актрисата Ани Вълчанова.