През юни са задържани над 439 кг марихуана и 17,7 кг кокаин. Това показва анализът на Специализираното междуведомствено звено между прокуратурата и МВР за подпомагане на разследването на престъпления, свързани с наркотици и нелегална миграция, съобщиха от прокуратурата.

Досъдебните производства срещу организирани престъпни групи и лица за престъпления, свързани с производство, държане и разпространение на наркотични вещества за периода са 776 и 168 за незаконен трафик на хора и нелегална миграция.

През юни общо специализираните полицейски операции за противодействие на незаконната миграция са 496 и 573 специализирани полицейски операции за противодействие на престъпленията, свързани с наркотици. Задържани са 557 лица - незаконно пребиваващи граждани на трети страни, от които най-много в София и Стара Загора.

Българи са сред основните участници в най-опасните мрежи за трафик на хора в ЕС

Българи са сред основните участници в най-опасните мрежи за трафик на хора в ЕС

В Съюза действат 821 престъпни мрежи

При специализирана полицейска операция от 6 юни на територията на София, Бургас, Варна и Стара Загора, е неутрализирана организирана престъпна група за трафик и разпространение на наркотични вещества. По делото са иззети над 12 кг марихуана, 2,27 кг метамфетамин и 9 г кокаин. Задържани са 5 лица.

Във връзка с престъпленията относно производството, преработването, придобиването, държането и разпространението на наркотици са задържани 953 лица и са разкрити 19 лаборатории/площи за производство и отглеждане на наркотични вещества.

За периода 1-30 юни 2024 г. има 352 влезли в сила съдебни акта за престъпления, свързани с наркотични вещества, и 195 съдебни акта за престъпления по чл. 279, 280 и 281 от НК - незаконно превеждане през границата на отделни лица или групи от хора и противозаконно подпомагане на чужди граждани да пребивават или преминават в/през страната.

Въвеждат се по-строги правила за борба с трафика на хора в ЕС

Въвеждат се по-строги правила за борба с трафика на хора в ЕС

С преразгледаната Директива на ЕС за борба с трафика на хора