Димитър Пейчев

СГС проведе първо заседание по делото срещу малката дъщеря на бившия заместник-министър на земеделието Димитър Пейчев - Кристина Пейчева.

Досъдебното производство срещу нея е за представяне на неверни данни (по чл. 248 от НК) или премълчаване на сведения, с цел да получи средства от фондове на Европейския съюз.

Кристина е поискала средства от еврофондовете за земеделие, но проектите й са отхвърлени. Според влезлия в сила от началото на миналата година Закон за предотвратяване и разкриване на конфликта на интереси обаче както на Пейчев, така и на дъщеря му Кристина не може да бъде търсена наказателна отговорност, а само административна санкция за нарушение и то докато е бил на поста си.

Припомняме, Димитър Пейчев стана известен с това, че членове на фамилията му са усвоили европроекти за милиони евро. Миналата година самият Димитър Пейчев призна, че друга семейна фирма,  ръководената от съпругата му - Халина Малецка-Пейчева, е участвала като подизпълнител на проекти по САПАРД. Фирмата е получила над 1,6 млн. лева от Европейския съюз.

Кристина Пейчева заяви в съдебната зала, че е съгласна да дава обяснения по делото, но на по-късен етап. Защитникът й - адвокат Ина Лулчева, поиска по делото да бъдат призовани за разпит двама свидетели, които са дали показания по досъдебното производство, но без присъствието на защитата. Става въпрос за изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лозята и виното (ИАЛВ) инж. Красимир Коев и неговата предшественичка Росица Горанова.

Адвокатът на Пейчева представи множество документи, от които става ясно, че земеделската земя с лозови насаждения никога не е заявявана за подпомагане по програма ИСАК. Сред представените документи е и удостоверение за актуално състояние на земеделската земя.

СГС изисква няколко документа от Разплащателната агенция на Държавен фонд „Земеделие", от които трябва да стане ясно дали има заповед в агенцията относно размерите на помощ за 2008 - 2009 г., както и дали има последваща заповед за помощ и изискуем брой лози.

Разплащателната агенция на Държавен фонд „Земеделие" трябва да посочи в отговора до съда дали тази заповед е все още действаща и към настоящия момент.

Ако бъде призната за виновна, Кристина Пейчева може да получи административна глоба. Процесът продължава в началото на ноември.