След 60-годишен застой започна изграждането на нов затвор, чиято първа копка направи министърът на правосъдието Крум Зарков, предава БТА.

Новият затвор се очаква да бъде завършен след 13-14 месеца и ще се намира в село Самораново, община Дупница. Финансирането идва по Програма "Правосъдие" на Норвежкия финансов механизъм.

Предвидено е затворът да отговаря на всички европейски стандарти, поради което в проекта за строеж е включено и изграждането на сгради с контролно-пропускателни пунктове и ограда. Освен това ще има и обучителен център с хотелска част, работилници, параклис, училище, коферентна зала и библиотека.

Ще бъде изградено и "преходно отделение", което цели да подготви за завръщане в обществото на хора, които предстои да бъдат освободени. Капацитетът на затвора ще бъде 400 лишени от свобода.

По думите на Крум Зарков този строеж ще се отрази на целия район, тъй като ще има повече от 90 работни места и увери, че сигурността на хората е гарантирана и няма база за притеснение у тях. Също така в затвора ще има и производствени бази, които ще подпомогнат икономическото развитие в района, допълни още министърът.

На откриването присъстваха и бившите правосъдни министри Надежда Йорданова и Данаил Кирилов, служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който също е бивш правосъден министър. Присъстваха още заместник омбудсманът Елена Чернева, директорът на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Ивайло Йорданов, както и гости от Норвегия.