Окръжна прокуратура София се самосезира и извърши внезапна проверка на ГКПП Калотина, съобщават от прокуратурата.

Екип от прокурори провериха действията на държавните органи по прилагане на мерките за предотвратяване на разпространението на коронавируса.

Към момента на проверката е установено, че започва изграждане на термокамера за измерване на температурата на всички влизащи в България.

Установено е още, че от РЗИ София област и УМБАЛ "Св.Анна" - София е създадена организация за преглед и насочване на всички лица, влизащи в България от рискови държави. Осигурен е денонощен режим на работа и контрол.

На всички пристигащи пътници от зони с разпространение на COVID-19 се извършва проверка на здравословното състояние. Лицата попълват и формуляр за събиране на данни.

На всички лица, пристигащи от страни с потвърдени случаи на заболели се връчва листовка с препоръки за 14-дневна карантина. Оказва се пълно съдействие от органите на МВР - ГПУ "Калотина" и Митница "Калотина" по създаване на организация и контрол на разпоредените мерки.

От служителите на Митница "Калотина" се извършва засилен контрол на изходящите от България трасета за износ на медицински изделия и препарати.