Създадена е  необходимата организация за провеждането на повторната имунизация срещу хепатит А в Пловдивска област, съобщават от пресцентъра на МЗ.

Кампанията се провежда във връзка с възникналия епидемичен взрив от вирусен хепатит тип А през юли - август 2006 г. в отделни квартали на Пловдив и други населени места от региона.

Първият прием на ваксината бе през октомври 2006 г., вторият прием се прилага 6 месеца до 1 г. след първия.

През 2006 г. със заповед на министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски бе разпоредена имунизация срещу хепатит тип А с два приема на всички деца от 2 до 18 години от кварталите Столипиново, Аджисан и Шекер махала в Пловдив,  в ромската махала в Карлово, в с. Крушево и град Кричим.

Необходимите количества ваксина за втория прием са закупени от МЗ.

От бюджета на министерството са осигурени и 10 000 лв. за заплащане на дейността на общопрактикуващите лекари, които ще участват в кампанията.

Подготвени са предписанията по организацията на получаване на ваксини, провеждането и отчитането на имунизацията до всички общопрактикуващи лекари в Пловдив, Кричим, Карлово и с. Крушево, където има подлежащи на имунизация деца.

Съгласно изготвения график на общопрактикуващите лекари, втората имунизационна кампания ще започне на 23 април в Пловдив. Последователно ще бъдат обхванати децата в с. Крушево, Карлово и Кричим. Имунизацията в областта ще приключи до 15 юни.

В Имунизационния кабинет на РИОКОЗ, Пловдив през целия период ще бъдат имунизирани деца без личен лекар.