Разследващи смятат, че запорираното имущество на банкера Цветан Василев е рекордно. Това било най-скъпото имущество, отнемано някога от един от човек от Европа, съобщава БиТиВи.

Припомняме, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество наложи запор върху имоти и сметки на банкера Цветан Василев за над 603 млн. лева.

То включва дружествени дялове в капитала на 11 търговски дружества; акции в капитала на 7 търговски дружества; парични средства по 20 банкови сметки; 4 пътни превозни средства; 288 картини; 16 недвижими имота в София, включително и няколко цели сгради, 5 недвижими имота в Банско, 2 в Созопол и по един във Варна и Царево.

За пръв път създаването на комисията по нейно искане е наложен и запор на недвижим имот в Швейцария. Той е на стойност 47 559 915 лева. Именно имотът в Швейцария е най-скъпият.

Разследващият Пламен Георгиев обясни, че като са започнали да разглеждат случая в един момент започнали да си казват: „А, 1-2 млн." А като се откъснеш от случая и си дадеш сметка за какви пари става дума...".

Проверяващите се натъкнали на схеми, които според тях показвали механизма на източване на КТБ. Разследващите установили, че Василев е сключвал консултантски договори с фирми, които самият той контролирал.

Пламен Георгиев посочи за пример договор за консултантска услуга, която се сключвала за сделка на определена стойност – 300 000 лева. Консултантът получавал хонорар в размер на хиляди левове. Именно Василев се явявал консултант на такава сделка.

Съдът трябва да реши дали да бъде конфискувано рекордното като стойност имущество. Това обаче можело да отнеме години, смятат от комисията.