Институтът по роботиката на БАН и МВР пуснаха първото за страната ни квантово-комуникационно трасе.

То свързва град София и граничен пункт "Кулата" при границата с Гърция.

От вътрешното министерство посочват, че това е първата в България дългодистансна телекомуникационна мрежа, подсигурена изцяло с квантово криптиране.

Трасето е изградено съгласно предвидените мерки в Националния план на страната ни в сферата на киберсигурността, които се реализират съвместно във всички страни членки на ЕС предивд нарастващите кибератаки в целия Европейски съюз.

България вече разполага с първото междуселищно комуникационно трасе за генериране и споделяне на квантови ключове, обяви доцент Лъчезар Георгиев, ръководител на Националния център за квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска- КВАЗАР при БАН.

Той обясни, че трасето се състои от четири оптични секции, две терминални станции (София и Кулата) и три междинни станции, т.нар. "доверени възли" в Кюстендил, Благоевград и Рупите. Постигнатата средна скорост на генериране на квантови ключове за цялото трасе е 500bit/s, като в отделните участъци тя стига и до 2500bit/s.

Масово сме неосведомени за сигурността ни в интернет, сочи проучване

Масово сме неосведомени за сигурността ни в интернет, сочи проучване

Според проучването "Кибер здраве България 2023"

На свой ред министър Калин Стоянов подчерта, че новоизграденото трасе е не само изключително постижение в сферата на киберсигурността, но и поставя страната ни сред първите държави в Европа, въвели подобна високотехнологична комуникационна мрежа. По негови думи съвместната работа на МВР с Националния център за квантови комуникации при БАН е пример как академичната общност и българските учени могат да оказват значима подкрепа на страната ни по актуални теми, като справянето с киберпрестъпността, хибридни атаки.

Трасето е първа стъпка в рамките на единната европейска инициатива EuroQCI, която се реализира под координацията на Европейската комисия. Инициативата цели да защитава чувствителни данни и критични инфраструктури, чрез интегриране на квантово-базирани системи в съществуващи комуникационни мрежи, като осигурява допълнителен защитен слой, базиран на квантовата физика. Георгиев посочи, че до

В момента трасето е изградено изцяло със средства на Европейската комисия. Внесли сме искане в Министерския съвет за осигуряване на съответното нужно държавно финансиране и се надяваме решението да бъде взето във възможно най-кратък срок, за да можем да продължим да изпълняваме дейностите по Националния план така, както са планирани, отбеляза той.

През септември ще бъде стартиран следващият етап от изграждането на квантово-криптирани мрежи, чрез специализирани интерконекторни станции, с които да се осигури трансгранично свързване на националните мрежи. По този начин Европа цели да засили защитата на своите правителствени институции, техните центрове за данни, болници, енергийни мрежи и други, превръщайки се в един от основните стълбове на стратегията на ЕС за киберсигурност за следващите десетилетия.