Да се осигурят защитни облекла на полицаите, призоваха от Синдиката на служителите в МВР. Те настояват за среща с вътрешния министър Младен Маринов, на която да бъдат и точно разписани правила за работата в условията на извънредното положение.

От Синдиката изпратиха писмо до министър Маринов, съобщиха от БНР.

В писмото се настоява за ясен алгоритъм на работа, който да е съобразен и с това, че полицаите също са застрашени от заразата с Covid-19. Искането им е за изясняване на увеличените задължения на органите на реда.

"Ние сме на първа линия в срещата с гражданите", заяви председателят на УС на Синдиката на служителите на МВР Иван Павлов. По думите му при липса на предпазни мерки МВР може да се превърне в липсващото звено в борбата с коронавируса.

Има огромни пробойни, свързани с осигуряването на личната защита, каза Павлов.

"Има малки селища, където в районните управления мерките се изчерпват с изхвърлянето на кошчетата за боклук и дезинфекциране с ракия, която всеки си е донесъл от вкъщи", заяви председателят на този полицейски синдикат.

По думите на Павлов не е решен въпросът с дезинфекцията на полицейските автомобили.

Полицаите контактуват с множество хора в своята работа. Особено в ситуацията на извънредни мерки и въведеното ограничаване на придвижването на гражданите, полицаите проверяват изпълнението на ограниченията пред контролно пропускателните пунктове.

"Всеки един участник в трафика има досег с полицейски служител. Видяхте за какви километрични опашки от автомобили става въпрос", посочи Павлов.

По думите му изискването за увеличаване на отстоянието на хората един от друг не може да бъде спазено от полицаите. Тяхната работа изисква по-близък контакт, за да проверяват документите на гражданите. Не всички полицейски служители са снабдени с предпазни маски и ръкавици, допълни Павлов.