Две страни на нещата можем да разгледаме - чисто житейската и криминалната. Това заяви пред bTV криминалният психолог проф. Калин Гайдаров по повод стрелбата в хасковското село Сърница.

"В човешки план ако погледнем, това са хора отрудени, с много проблеми, бедни - те търсят единствения начин да оцелеят. При това положение се създава напрежение", обясни той.

Припомняме, вчера след 18-часова акция, в която се включиха над 150 полицаи и жандармеристи, беше задържан въоръжен рецидивист. Мъжът беше издирван за опит за убийство на негов съсед при свада и впоследствие стрелба срещу полицаи.

Гайдаров посочи, че казусът в случая е, че стадото минавало през двора на хората.

Заловиха беглеца, стрелял по съсед в Хасковско
Обновена

Заловиха беглеца, стрелял по съсед в Хасковско

При задържането е оказал съпротива

"На нас може да ни струва това странно, но за тях е сериозно. Затова няма как да гледаме на проблема само криминално", категоричен бе експертът.

По негови думи обаче възниква въпрос, ако този човек има криминални регистрации и има незаконно притежавано оръжие, защо тези работи стоят "във въздуха".

Той бе категоричен, че по отношение на този човек трябва да има някакво наблюдение.

Проф. Гайдаров припомни, че многократно са подавани и жалби и запита какво е ставало с тях и защо няма реакция.

Криминалният психолог изтъкна, че ролята на районните полицаи е много важна, тъй като трябва да има превантивна политика. По негови думи това е възлова роля на полицията, особено в малките населени места.

Според него трябва да има ясно разписани алгоритми как да се действа, особено в подобни ситуации.

Издирват тежко въоръжен мъж, стрелял по съсед в Хасковско
Обновена

Издирват тежко въоръжен мъж, стрелял по съсед в Хасковско

150 полицаи участват в специализираната акция