По Черноморието започна специализирана полицейска акция с проверки на шофьорите за употреба на алкохол и наркотици, предаде БНТ. Тя ще продължи до края на лятото.

Причината за засиления контрол е интензивният трафик към курортите. Освен за алкохол и наркотици ще се извършват и проверки за правоспособност на водачите. Ще се прави и оглед за техническата изправност на автомобилите. Целта е да се намалят катастрофите през активния летен сезон.

Проверки ще има също по републиканската пътна мрежа и по второкласните пътища, но основно - в курортите по морето.

"Като в курортните комплекси специализираната полицейска операция ще се състои по метод, чрез който ще се осъществява пълна проверка на всички излизащи, летуващи, както и моторните превозни средства, които влизат на територията на комплексите." - коментира гл. инспектор Петко Камбуров, началник на сектор "Пътна полиция" в Окръжната дирекция на МВР във Варна.

През тази година катастрофите, предизвикани от употребили алкохол водачи през юни и юли са намалели в сравнение със същия период на миналата година. Засилените проверки дават добри резултати, посочват от Пътната полиция.

По думите на инспектор Николай Крушарски от Пътната полиция към СДВР, загиналите и ранените са по-малко.

"12 лица са ранени по-малко в ПТП в сравнение със същия период на миналата година. Отчитаме с 201 ПТП по-малко за тази година, като ранените са със 62 лица по-малко за същия период." - уточни той.

Аналогична е ситуацията във Варна.

"Отчитаме 83 по-малко възникнали тежки пътнотранспортни произшествия със 181 по-малко ранени и 15 по-малко загинали." - посочи гл. инспектор Петко Камбуров.

От полицията проверяват и сигнали от социалните мрежи за шофьори, които карат с екстремни скорости.

Проверките ще продължат през цялото лято, за да се гарантира сигурността по пътищата, както и общественият ред в черноморските курорти.